Εκδήλωση: O τρόπος που διδάσκεται η Ιστορία βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν και να απορρίψουν το φασισμό; Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου

Συνεχίζουμε τον κύκλο εκδηλώσεων με θέμα "Από ποιους δρόμους προσεγγίζει ο φασισμός τους μαθητές/τα παιδιά μας;" συζητώντας με τους:

-Σπύρο Μαρκέτο, καθηγητή Ιστορίας Α.Π.Θ.
-Γιώργο Πλακίδα, φιλόλογο, διδάσκοντα Ιστορίας, Πρόεδρο Ζ' ΕΛΜΕ Αθήνας
-Κώστα Παλούκη, διδάκτορα Ιστορίας


Κυριακή 2/2/2014. 6μ.μ., στο Στέκι Αλληλεγγύης στην Παλλήνη (Υψηλάντου & Μαυρομιχάλη - τηλ.: 6987.117.791)

...Πριν λίγα χρόνια ξέσπασε σάλος με τις απαντήσεις υποψηφίων στις πανελλήνιες εξετάσεις στο μάθημα της Ιστορίας ότι τη ναζιστική σημαία κατέβασε από την Ακρόπολη ο ...Απόστολος Γκλέτσος. Ακολούθησαν αφοριστικές τοποθετήσεις για τη νεολαία που "δεν ξέρει Ιστορία". Όμως, δεν έγινε η παραμικρή κουβέντα για το ποια Ιστορία καλούνται οι μαθητές να "μάθουν", με ποια διδακτική μεθοδολογία και με τι στόχευση. 


Η αλήθεια είναι πως σε επίπεδο αποστήθισης της πληροφορίας, οι μαθητές λίγο-πολύ παπαγαλίζουν ότι το "Όχι" στο ιταλικό-φασιστικό τελεσίγραφο το είπε ο Μεταξάς· ωστόσο, το ότι ήταν ένας φασίστας δικτάτορας μένει στη διακριτική ευχέρεια του διδάσκοντος να σχολιαστεί, ενώ το ότι παρέδωσε τα κλειδιά των φυλακών με τους πολιτικούς κρατούμενους στις δυνάμεις Κατοχής "λησμονείται". Δεν το συζητάμε για την πιο εμβαθυμένη ανάλυση ότι την Ιστορία την κινούν οι μάζες, οι λαοί και όχι κάποιοι "πεφωτισμένοι" ηγέτες (ή/ και δικτάτορες)... - μια τέτοια προσέγγιση της Ιστορίας απουσιάζει παντελώς.


Κι αν ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος εξαντλείται σε λίγες σελίδες, η Εθνική Αντίσταση γίνεται "χυλός" (αφού ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ συσσωματώνονται) και ο Εμφύλιος είναι εκτός "ύλης". Μαζί με όλη τη σύγχρονη (ελληνική και διεθνή) Ιστορία, τους Γκοτζαμάνηδες (βλ. Ρουπακιάδες), το ακροδεξιό κράτος που στήθηκε μετεμφυλιακά κ.ο.κ.


Αν, λοιπόν, η ιστορική μνήμη, η βαθιά γνώση και κατανόηση της εγκληματικής επικράτησης του φασισμού και του ναζισμού μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην απώθηση στο περιθώριο της Ιστορίας αυτών των ιδεωδών και πρακτικών, πώς θα επιτευχθεί αυτή η κριτική ματιά στην ιστορική πορεία της ανθρωπότητας;



Διοργάνωση:
Στέκι Αλληλεγγύης στην Παλλήνη, Μαυρομιχάλη και Υψηλάντου-Παλλήνη, τηλ. 6987117791, www.stekipallinis.gr

(Τρόπος πρόσβασης: Προαστιακός και μετρό- στάση Παλλήνη, Υπεραστικά λεωφορεία- στάση στο κέντρο της Παλλήνης, Μπλε λεωφορείο 305,στάση στο 1o Δημοτικό ).


Αντιφασιστικός Συντονισμός Επιτροπών- Συλλογικοτήτων-Πρωτοβουλιών Αθήνας-Πειραιάantifasistikossyntonismos.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις