Κάλεσμα στήριξης της Πανευρωπαϊκής και Πανελλαδικής ημέρας δράσης στους Πρόσφυγες




“Στις 18 Δεκέμβρη, σε κάθε πόλη και γειτονιά, σε κάθε κοινωνικό χώρο, από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μέχρι την Ειδομένη, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, σε κάθε σταθμό της προσφυγικής διαδρομής, ενώνουμε δυναμικά τη φωνή μας με τους μετανάστες και τις μετανάστριες, τους πολιτικούς και οικονομικούς πρόσφυγες, με τα αντιρατσιστικά, αντιιμπεριαλιστικά κινήματα και με τους χιλιάδες πολίτες ενός πρωτοφανούς κινήματος αλληλεγγύης, διαμορφώνοντας ένα γιγαντιαίο κύμα αντίστασης και διαμαρτυρίας απέναντι σε μια Ευρώπη φρούριο προς τα έξω και Κράτος Έκτακτης Ανάγκης προς τα μέσα.”

Είναι εμφανές τους τελευταίους μήνες ότι σημειώνεται μεγάλη ένταση του φαινομένου της προσφυγικής κρίσης και ταυτόχρονα ανάπτυξη ενός αλληλέγγυου κινήματος στους πρόσφυγες. Από την άλλη η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση των συνόρων, η αναβάθμιση  του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex ως υπερ-εργαλείου ελέγχου των συνόρων δεν κατάφερνουν να ανακόπτουν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Μεταναστευτική πολιτική. Αυτό που κατάφερνουν αυτές οι πολιτικές αποτροπής είναι απλά να αλλάζουν τις προσφυγικές διαδρομές και να επιχειρούνται πιο επικίνδυνα προσφυγικά ταξίδια. Αυτή η ανέξοδη κατάσταση αποτυπώνεται στα όλο και περισσότερα ναυάγια που σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Για εμάς υπάρχουν υπεύθυνες πολιτικές για τους πολέμους και τον ξεριζωμό των προσφύγων και δεν είναι άλλες από την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας που με τις επεμβάσεις, τους βομβαρδισμούς, την μεθοδευμένη ενίσχυση από τους ίδιους για να σημειώνονται θρησκευτικές και φυλετικές συγκρούσεις, διαλύουν μιας σειρά από χώρες της περιφέρειας και ανταγωνίζονται στην τελική μεταξύ τους για το ποια θα έχει την οικονομική και πολιτική κυριαρχία αυτών των περιοχών.  Κατ' επέκταση ακόμη και η βαρβαρότητα του «Ισλαμικού Κράτους» είναι λάθος να αγνοηθεί ότι γιγαντώθηκε με τον “κατασκευασμένο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας”. Αυτός ο πόλεμος οδηγεί σε ένα σπιράλ ενίσχυσης της βαρβαρότητας ως αντιδικίας εκατέρωθεν που καταλήγει σε επιθέσεις σαν το Παρίσι. Η τραγωδία στη Γαλλία μάλιστα, φαίνεται ότι μετασχηματίζει την πολιτική της ΕΕ όσον αφορά τους όρους της ασφάλειας, ενισχύοντας τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων , εξασφαλίζοντας μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών εγκλωβίζοντας τα κάτω από ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης και αυτά όλα για χάρη της προστασίας από τον “εξωτερικό εχθρό”.

Ειδικότερα αντί η Ελλάδα να αρνηθεί να παίξει τον ρόλο του συνοριοφύλακα, παρατηρούμε τη συμμετοχή της στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και την εφαρμογή των ευρωπαϊκών συμφωνιών που ορίζουν το πλαίσιο συνέχισης των πολεμικών επεμβάσεων. Η αναβάθμιση της Frontex και η ίδρυση των Hot Spots προστίθενται ως κερασάκι στην τούρτα για την ταχύρρυθμη διαλογή, κράτηση και «επαναπροώθηση» στην Τουρκία των εισερχόμενων οικονομικών και πολιτικών προσφύγων. Με άλλα λόγια μιλάμε για έναν μηχανισμό αποκλεισμού και εξαίρεσης δικαιωμάτων και αυτή η εκτίμηση μας βασίζεται στην “επίπλαστη” ανάγκη που δημιουργούν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης για τον διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να επιλέγουν με ταξικά κριτήρια τους “προσαρμόσιμους” που θα αποτελέσουν τον νέο κοινωνικό ιστό και ταυτόχρονα αποκλείουν αυτούς που δεν πληρούν τα κριτήρια που ορίζουν εκείνοι, καθιστώντας τους τελευταίους ως το νέο ευέλικτο εργατικό δυναμικό που δεν έχει χαρτιά και μπορεί να εκμεταλλεύεται κατάλληλα η εργοδοσία και όλα αυτά τα εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία με την πολιτική που ακολουθεί είναι εγκληματικά συνέπευθυνη για το δράμα των προσφύγων.

Γι' αυτούς του λόγους κρίνουμε αναγκαία τη συμμετοχή όλων των συλλογικοτήτων που ασχολούνται με το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ώστε να δημιουργηθεί ένα μαζικό, πολύμορφο και εξώστρεφο αλληλέγγυο κίνημα. Αρπάζοντας την ευκαιρία που μας δίνεται, μέσω της κινητοποίησης στις 18 Δεκεμβρίου, να εκφράσουμε ενωτικά σε κάθε πόλη την αλληλεγγύης μας στους πρόσφυγες. 

  • Να αποτρέψουμε να μετατραπούν οι οικονομικοί και πολιτικοί πρόσφυγες για άλλη μια φορά στον δημόσιο λόγο ως οι αποδιοπομπαίοι τράγοι και να παρουσιαστούν ως απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης.
  • Να παλέψουμε ώστε να γκρεμιστούν οι φράχτες της ντροπής , να ταχθούμε εναντίον του κλείσιμου των συνόρων και ενάντια στον αποκλεισμό των προσφύγων έξω από τα σύνορα της Ευρώπης.
  • Να ανατρέψουμε το «κράτος έκτακτης ανάγκης» που μας ετοιμάζουν, να εμποδίσουμε την νέα επίθεση στα πολιτικά δικαιώματα των λαών της Ευρώπης στο όνομα της «ασφάλειας», τη στρατιωτικοποίηση, το ρατσισμό και την ισλαμοφοβία.
  • Να αντισταθούμε στους πόλεμους και τον τρόμο, τόσο του «ισλαμικού κράτους» όσο και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και να φωνάξουμε ένα μεγάλο ΌΧΙ στο πόλεμο, την τρομοκρατία και να απαιτήσουμε να μην υπάρχει καμία επέμβαση ΕΕ-ΝΑΤΟ-Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, καθώς και καμία συμμετοχή της Ελλάδας σε κάθε είδους ιμπεριαλιστική Επέμβαση.
  • Αντιδράμε στην δημιουργία Hot Spots που εξαίρουν δικαιώματα και στις δολοφονικές επιχειρήσεις  επαναπροώθησης της Frontex και της ελληνικής συνοριοφυλακής και ζητάμε να υπάρχει μια νέα διαδικασία νομιμοποίησης με πλήρη δικαιώματα για τους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες. 
  • Διεκδικούμε να δημιουργηθούν κατάλληλες δομές για την αξιοπρεπή στέγαση, περίθαλψη, σίτιση των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων.
  • Για να μπει ένα τέλος επιτέλους στα ναυάγια στο Αιγαίο, διεκδικούμε να πέσει ο φράχτης του Έβρου, να κλείσουν τα απάνθρωπα κέντρα κράτησης μεταναστών, να εξασφαλιστεί ελεύθερη χερσαία διέλευση για τους πρόσφυγες του πολέμου, της αδικίας και της εξαθλίωσης.



Σας καλούμε όλους και όλες να συμμετέχετε την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, 6 μ.μ. στην Ομόνοια, με πορεία προς τη Βουλή και τα γραφεία της Ε.Ε.


Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας Πειραιά

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις